Cresterea copilului

#copii disparuti # discparitii copii #sesizari disparitii copii #studiu ingrijorator

Studiu ingrijorator! Numarul sesizarilor privind disparitiile de copii a crescut! Aproape 9.000 de disparitii in ultimul an

 

Numarul sesizarilor privind disparitia de la domiciliu a copiilor a crescut exponential in ultimii doi ani: astfel, analiza perioadei cuprinse intre 30 aprilie 2022 si 22 aprilie 2023 semnaleaza faptul ca au fost inregistrate 8.722 de sesizari referitoare la disparitia minorilor de la domiciliu, cu 1.145 mai mult decat in anul anterior. Din datele obtinute de la Directia de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Politie reiese ca in perioada analizata au disparut 106 copii cu varsta sub 5 ani, 176 de copii cu varsta intre 5 si 10 ani, 2.245 de copii intre 10-14 ani si 6.195 de copii de peste 14 ani. In evidenta autoritatilor se afla si disparitia unui copil ucrainean, in varsta de 6 ani, disparut in data de 1 februarie 2023.

Din totalul sesizarilor inregistrate, peste 30% reprezinta plecari voluntare din locuintele sociale sau centrele D.G.A.S.P.C. Cele mai multe disparitii au fost inregistrate in Bucuresti si judetele Bacau, Iasi si Constanta.

Numarul sesizarilor cu privire la disparitiile de copii a suferit o dinamica progresiva in ultimii patru ani, cu o crestere semnificativa incepand cu anul 2021: astfel, daca in perioada 2020 – 2021 au fost inregistrate 5.922 de cazuri de minori disparuti, un an mai tarziu numarul a crescut la 7.577, ajungand in ultimul an (2022 – 2023) la 8.722.

Este de mentionat ca aproximativ 95% dintre sesizarile primite in fiecare an se refera la plecari voluntare de la domiciliu sau din centrele de ocrotire, cele mai multe fiind solutionate in timp scurt, fara implicatii majore de risc victimal sau infractional.

“R. a fost institutionalizat la un an si 10 luni. A avut o relatie apropiata cu mama sociala, cu toate ca a mentinut si relatia cu mama biologica. Mama sociala a plecat cand R. avea in jur de 12 ani si noua mama sociala nu a reusit sa creeze o relatie autentica. Prima oara cand a plecat din centrul de ocrotire, R. avea 13 ani. Noua schimbare din viata lui (plecarea mamei sociale) si relatia deficitara cu noua persoana care  avea rolul de a-l ingriji au determinat plecarea baiatului. Privind in urma, R. considera ca plecarile de acasa aveau scopul de a semnala ca existau diferite neajunsuri relationale si emotionale si spera ca fuga sa rezolve aceste probleme.”, se arata in comunicatul transmis de Salvati Copiii.

CARE SUNT CAUZELE

Principalele motive si factorii de risc care ii determina pe copii sa isi paraseasca familia sau centrele de ocrotire sunt:

  • neglijarea si lipsa de supraveghere din partea parintilor sau a adultilor responsabili;
  • conflictele repetate din familie, conflictele cu parintii;
  • abuzurile asupra copiilor, fizice si/sau emotionale;
  • lasarea copiilor in grija bunicilor sau a altor rude, odata cu plecarea apartinatorilor legali la munca in strainatate;
  • blocaje in comunicarea cu parintii, cu precadere in situatii dificile;
  • abandonul scolar si teama fata de reactia parintilor cu privire la rezultate negative acumulate la scoala;
  • influenta/presiunea anturajului;
  • consumul de alcool si substante halucinogene;
  • situatia economica precara a familiei.

In martie 2020, Missing Children Europe a lansat proiectul RADAR, cu scopul de a obtine progrese palpabile in ceea ce priveste constientizarea, intelegerea si protejarea copiilor care se vad nevoiti sa plece de acasa.

Cercetarile si studiile de caz au aratat ca o problema principala in lupta pentru prevenirea plecarilor de acasa ale copiilor este perceptia gresita a fenomenului si in special asocierea cu termenul voluntar. De cele mai multe ori, aceste plecari sunt plecari voluntare, insa acest termen neaga complexitatea si natura fenomenului. Fuga este adesea un simptom al uneia sau mai multor experiente negative care se intampla in viata copilului.

In fenomenul plecarilor de acasa ale tinerilor sunt esentiale preventia si sprijinul oferit copiilor in momentele dificile. Momentul intoarcerii acasa sau in centru este o etapa delicata in traiectoria copiilor fugari, ceea ce necesita o atentie sporita din partea familiilor si a profesionistilor. Tinerii au identificat „momentul intoarcerii” ca un pas semnificativ care le influenteaza decizia de a fugi din nou sau nu.

„Parintii, ingrijitorii si familiile raman cei mai importanti factori pentru prevenire si sprijin. Copiii au nevoie de adulti in care sa aiba incredere, de multe ori acestia putand fi si profesorii. Un adult in care sa aiba incredere are o atitudine non-critica, deschidere si ofera stabilitate. Pentru a preveni plecarile repetate, copiii, mai ales la varsta adolescentei, au nevoie sa isi dezvolte sentimentul ca apartin unei structuri sociale, sa isi construiasca o „ancora”, care poate lua orice forma, dar care va deveni motivul pentru a ramane, nu pentru a pleca”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

In perioada 22-26 mai 2023, Salvati Copiii Romania desfasoara o serie de activitati de informare si constientizare in scoli si licee, unde discuta cu tinerii despre pericolele fugii de acasa si despre alternativele pe care le au.

Au fost realizate interviuri cu adulti care la varsta adolescentei au fugit de acasa, dar si cu specialisti in psihologia copilului care vorbesc despre motivatia care sta in spatele plecarilor de acasa si despre cele doua traiectorii care se contureaza in jurul fenomenului plecarilor de acasa. Aceste traiectorii sunt: pleaca de acasa din cauza a ceva si pleaca de acasa spre ceva.

Reteaua de linii de asistenta telefonica pentru copii disparuti 116.000 este operata de organizatii nationale din 32 de tari din Europa.

Copiii si familiile care apeleaza la aceasta linie pentru copii disparuti beneficiaza gratuit de asistenta psihologica, sociala, legala si administrativa 24/7. Se ofera, de asemenea, un punct central de contact si coordonare vitala pentru cazurile transfrontaliere.

FOTO: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului