Dezvoltare personala

#inconstient colectiv # arhetipuri # imbunatatire viata #psiholog

Psiholog: Cum ne influenteaza arhetipurile si inconstientul colectiv si cum sa le folosim pentru a ne imbunatati viata

Arhetipurile sunt imagini, simboluri si modele comportamentale care exista in inconstientul colectiv al omenirii. Acestea sunt exprimate in mituri, legende si povestiri si sunt fundamentale pentru modul in care ne raportam la lume si la noi insine. In timp ce inconstientul personal este unic pentru fiecare individ, inconstientul colectiv este ceva ce impartasim cu totii ca specie umana.

Astfel, potrivit cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), arhetipurile si inconstientul colectiv pot influenta modul in care percepem lumea, cum gandim si cum actionam in viata de zi cu zi.

„Arhetipurile sunt modele de gandire si comportament care se regasesc in toate culturile si care ne influenteaza viata intr-un mod profund. Copilul este primul arhetip care apare si poate determina comportamentul unei persoane pentru toata viata. Mama este un alt arhetip important, care determina modul in care o persoana isi va manifesta afectiunea si atitudinea fata de ceilalti. Persona reprezinta modul in care ne prezentam in fata lumii, iar umbra este partea noastra ascunsa, care include trasaturi considerate negative sau nepotrivite social. Erosul se refera la energiile sexuale, iar anima si animus reprezinta aspectele feminine sau masculine ale personalitatii, care pot fi prezente la barbati si, respectiv, femei. Arhetipul eroului se dezvolta in adolescenta si implica dorinta de a cuceri lumea fara sa gandesti cu intelepciune, iar arhetipul batranului intelept apare in etapa de maturitate, atunci cand o persoana incepe sa devina mentor sau ghid pentru altii. Toate aceste arhetipuri sunt prezente in viata noastra si ne influenteaza modul de a gandi si de a actiona in diverse situatii, precum si relatiile noastre cu ceilalti”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Totodata, psihologul considera ca intelegerea arhetipurilor si a inconstientului colectiv poate fi utila in viata de zi cu zi, in special in dezvoltarea unei mai bune intelegeri a sinelui si a celor din jurul nostru.

Iata cateva sfaturi practice de la psihologul Laura Maria Cojocaru pe care le putem aplica in viata de zi cu zi pentru a ne imbunatati viata:

1. Exploreaza-ti propria psihologie

Pentru a intelege mai bine arhetipurile si inconstientul colectiv, este important sa-ti cunosti propriul psihic si sa-ti analizezi propriile experiente. Poti incepe prin a-ti tine un jurnal si a-ti scrie gandurile si emotiile pe care le ai intr-o anumita perioada de timp.

2. Fii atent la visele tale

Visele pot fi o sursa importanta de informatii despre inconstientul tau personal si colectiv. Incearca sa-ti amintesti visele tale si sa le analizezi pentru a descoperi simbolurile si arhetipurile care apar.

3. Analizeaza miturile si legende

Studiul miturilor si al legendelor poate fi o modalitate utila de a intelege mai bine arhetipurile si inconstientul colectiv. Citeste sau asculta mituri si legende si incerca sa identifici arhetipurile si simbolurile care apar.

4. Fii constient de propriile proiectii

Uneori, putem proiecta propriile noastre probleme si emotii asupra celor din jurul nostru. Intelegerea arhetipurilor si a inconstientului colectiv poate ajuta la recunoasterea acestor proiectii si la dezvoltarea unei mai bune intelegeri a altor oameni si a sinelui.

5. Incearca sa dezvolti empatie

Intelegerea arhetipurilor si a inconstientului colectiv poate ajuta la dezvoltarea empatiei fata de ceilalti oameni si a altor culturi. Cand intelegem ca exista anumite modele si simboluri comune care sunt prezente in toate culturile, putem sa ne punem in locul altora si sa incercam sa intelegem mai bine perspectiva lor.

6. Analizeaza modul in care te raportezi la tine si la ceilalti

Intelegerea arhetipurilor si a inconstientului colectiv poate ajuta la dezvoltarea unei mai bune intelegeri a relatiilor noastre cu ceilalti si a sinelui. Incearca sa analizezi modul in care te raportezi la tine si la ceilalti si incearca sa identifici arhetipurile care sunt prezente in aceste relatii.

7. Imbunatateste-ti comunicarea

Intelegerea arhetipurilor si a inconstientului colectiv poate ajuta la dezvoltarea unei mai bune comunicari cu ceilalti oameni. Incearca sa folosesti simboluri si metafore care sunt familiare pentru toata lumea si care pot fi usor de inteles.

8. Accepta schimbarea

Intelegerea arhetipurilor si a inconstientului colectiv poate ajuta la acceptarea schimbarii si la dezvoltarea unei mai bune adaptabilitati la aceasta. Arhetipurile si simbolurile pot ajuta la gasirea unor modalitati noi si creative de a aborda problemele si de a face fata schimbarilor.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite - psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 14 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare