Legume

#gradinarit iunie #calendarul gradinarului #amenajarea gradinii

Calendarul gradinarului pentru luna iunie. Ce trebuie sa faci luna aceasta in gradina cu legume

Luna iunie este un moment cheie pentru gradinari. Vara isi intra in drepturi si lucrarile de ingrijire a gradinii devin intense. Este momentul in care legumele se dezvolta in ritm alert si au nevoie de ingrijiri speciale. Totodata, acum poate contina plantarea legumelor fie din rasaduri, fie din seminte. Oata ce activitati de gradinarit nu trebuie sa ratezi in luna iunie, daca vei sa te bucuri de o recolta bogata de legume.

Plantarea noilor recolte de legume

In luna iunie, continua plantarea legumelor in gradina. Iata ce legume poti planta luna aceasta in gradina. 

  • Ardei. Ardeii pot fi plantati in luna iunie, fie din rasaduri pregatite in prealabil, fie prin semanat direct in sol. Asigura-te ca alegi soiuri rezistente la caldura si ca le oferi protectie impotriva razelor solare puternice.
  • Dovleci si dovleci. Aceste legume sunt ideale pentru cultivarea in luna iunie. Semintele de dovlecei si dovleci pot fi plantate direct in sol, asigurandu-te ca le oferi suficient spatiu pentru a se dezvolta.
  • Vinete. Vinetele pot fi plantate in luna iunie in zonele cu un climat mai cald. Opteaza pentru soiuri de vinete care se dezvolta bine in sezonul de vara si care sunt rezistente la boli.
  • Castraveti. Castravetii sunt legume care se dezvolta bine in sezonul cald. Poti planta semintele de castraveti direct in sol sau poti opta pentru rasaduri pregatite in prealabil.
  • Fasole verde. Fasolea verde poate fi semanata in luna iunie, asigurandu-te ca o plantezi intr-un sol bine incalzit. Exista diverse soiuri de fasole verde care se dezvolta bine in sezonul cald.
  • Rosii. Chiar daca rosiile sunt de obicei plantate inainte de luna iunie, poti inca sa plantezi rasaduri de rosii in aceasta perioada. Opteaza pentru soiuri timpurii pentru a te bucura cat mai rapid de recolta. 

Udarea adecvata a legumelor

Pe masura ce temperaturile cresc si zilele devin mai lungi, asigura-te ca plantele tale beneficiaza de suficienta apa. Udarea trebuie facuta in mod regulat, dar evita udarea excesiva, deoarece poate duce la inecare plantelor sau la putrezirea radacinilor. Prin urmare recolta va fi afectata. De asemenea, esste indicat sa tii cont si de vreme cand uzi gradina.

Combaterea daunatorilor si bolilor

In aceasta perioada, daunatorii si bolile pot afecta gradina de legume. Inspecteaza plantele cu atentie si iei masuri prompte daca observi semne de invazie sau infectii. Utilizeaza metode naturale de control, cum ar fi plantele companion sau insecticidele organice.

Prasit si rarirea plantelor

Inainte ca buruienile sa aiba sansa de a se dezvolta in gradina ta, praseste solul in mod regulat. Aceasta va ajuta la mentinerea solului aerisit si la evitarea competitiei cu buruienile pentru resurse. De asemenea, este momentul potrivit pentru a rari plantele care s-au inmultit, asigurandu-le un spatiu adecvat pentru crestere.

Continua recoltarea legumelor

In luna iunie, recoltarea poate continua pentru  legume precum ridichi, ceapa verde, usturoi verde, salata, spanac, si alte legume timpurii. Culege legumele pe parcurs e sunt gata, pentru a te bucura de aroma acestora, dar si pentru a incuraja plantele sa produca mai mult si sa mentina o dezvoltare sanatoasa.

Fertilizarea

Pe masura ce plantele cresc si se dezvolta, este important sa le furnizezi substantele nutritive de care au nevoie. Aplica ingrasaminte organice sau naturale pentru a sustine cresterea sanatoasa a plantelor.

Protejeaza plantele sensibile de razele soarelui

In lunile de vara, temperaturile ridicate pot afecta plantele fragile. In zilele caniculare, asigura-te ca legumele tale sunt protejate de arsita soarelui prin umbrirea lor cu ajutorul unor umbrele de plaja sau a unor umbrare speciale.

Tine cont de toate aceste sfaturi si vei avea o gradina de legume demna de ividiat, cu recolte bogate si sanatoase.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare