Rosiile adora caldura si sunt crescute in plin soare, unde au parte de temperaturi ridicate. Ajunse in piete, acestea stau, in continuare, in caldura. Prin urmare, una dintre cele mai mari greseli, pe care multe persoane le fac, este sa tina rosiile in frigider.
O serie de factori vor schimba: dezvoltarea gustului, coloratia si textura.
Ce se intampla daca tii rosiile in frigider
In momentul in care rosiile sunt tinute in frigider, se vor schimba o serie de factori precum gstul, mirosul, textura si chiar culoare, in unele cazuri. Acest lucru se intampla deoarece temperaturile mici din frigider duc la activitatea enzimelor producatoare de aroma a rosiilor. Acest lucru face ca rosiile care nu sunt copate complet sa se opreasca din coacere.
Totodata, in cazul rosiilor coapte, in momentul frigerarii se pierde aroma.
Partea buna este insa faptul ca in momentul in care rosiile sunt scoase din frigider si lasate la temperatura camerei pentru o zi sau doua, se reactiveaza o parte din acea activitate enzimatica, ducand la refacerea gustului si mirosului.
Cum se pastreaza rosiile, in mod corect
Dupa cumpararea rosiilor, odata ce ajungi cu ele acasa, verifica-le cu atentie. Pune rosiile care sunt lovite sau au crapaturi intr-un castron, pentru a le consuma primele. Restul rosiilor pot fi asezate intr-o fructiera sau intr-un castron la baza caruia pui un servet de bucatarie din hartie. Acesta va absorbi orice urma de umezeala, impiedicand astfel stricarea rosiilor.
Pastreaza rosiile la temperatura camerei, fie in bucatarie, fie in camara sau in pivnita. Daca rosiile nu sunt coapte inca, le poti pune pe balcon timp de o zi, doua. Asaza-le pe o bucata de hartie sau ziar, nu intr-un castron. Ai grija insa, ca in timpul zilelor caniculare, sa nu le tii in bataia directa a razelor soarelui.
FOTO: freepik.com