Vacante

#sfaturi vacanta #vacanta #sanatate

Vacanta - 8 sfaturi de care sa tii cont pentru sanatatea ta

Concediul mult asteptat se apropie si ai in plan sa pleci intr-un sejur? O vacanta deosebita se poate transforma intr-una de cosmar daca nu iti iei toate masurile de precautie necesare.

 

Nu este deloc placut sa iti petreci zilele de concediu in spital sau izolat in camera de hotel. Diareea calatorului este doar una dintre numeroasele probleme de sanatate care pot aparea pe parcursul unei vacante.

Descopera cele mai utile sfaturi pentru a-ti proteja sanatatea in vacanta!

1. Fa o vizita la medic inainte de plecare!

Daca urmeaza sa pleci in strainatate este indicat sa discuti cu medicul inainte. In zonele tropicale si subtropicale ale globului exista un risc crescut de boli tropicale, cum ar fi malaria, febra dengue sau febra galbena (1).

Din fericire, vaccinarile internationale previn bolile infectioase din diferite zone endemice. Medicul iti poate spune ce vaccinuri trebuie sa efectuezi, in functie de tara de destinatie. De asemenea, iti poate prescrie medicamente, pentru a preveni malaria.

Ia in considerare si efectuarea unei asigurari medicale de calatorie.

2. Pregateste-ti trusa medicala!

Este important sa ai in bagaj toate cele necesare, in cazul aparitiei unor simptome neplacute sau unei probleme de sanatate. Echipeaza-ti trusa medicala cu:

  • produse pentru prevenirea raului de miscare;
  • medicamente pentru scaderea febrei;
  • medicamente pentru raceala si gripa;
  • analgezice;
  • antidiareice
  • dezinfectant pentru maini;
  • solutie antiseptica pentru rani (apa oxigenata, betadina) sau unguent pentru rani;
  • comprese sterile si plasturi;
  • repelent pentru insecte – acestea sunt vectori pentru numeroase boli infectioase in tarile tropicale si subtropicale.

De asemenea, daca suferi de afectiuni cronice, nu uita de tratamentul medicamentos!

3. Ai grija ce alimente si bauturi consumi!

Organismul tau nu este obisnuit cu microorganismele care se regasesc in apa de baut din alte zone al globului. Astfel, te poti confrunta cu diareea calatorului. De aceea, cel mai indicat este sa bei apa imbuteliata atunci cand pleci in vacanta. Nu iti pune gheata in bauturi, deoarece aceasta poate contine apa de la robinet (2).

Un alt lucru important este sa ai grija in ce localuri mananci. Evita mancarea stradala, deoarece aceasta poate cauza toxiinfectie alimentara. Opteaza pentru alimente bine preparate termic si evita legumele crude (2).

4. Odihneste-te!

Chiar daca vrei sa profiti la maximum de concediul tau este important sa te si odihnesti. Din cauza odihnei insuficiente, vei avea o stare de epuizare si nu te vei putea bucura cu adevarat de experienta. In final, te vei intoarce acasa mai obosit decat ai plecat.

5. Continua un stil de viata sanatos!

Si in timpul vacantei este indicat sa ai o alimentatie echilibrata si sa faci miscare timp de minimum 30 de minute pe zi. Plimbarile prin imprejurimi sunt o forma de miscare placuta in concediu.

De asemenea, nu te supraalimenta, ci pastreaza moderatia in portii. Chiar daca simti nevoia sa incerci cat mai multe preparate delicioase, acest lucru poate duce la indigestie (2).

6. Protejeaza-ti pielea!

Protejeaza-ti pielea cu o crema de protectie solara cu SPF de minimum 30 (UVA+UVB) si cu articole vestimentare potrivite. Daca pleci intr-o zona cu temperaturi ridicate, evita expunerea la soare in intervalul 11:00-16:00, pentru a preveni insolatia.

7. Respecta masurile de igiena!

Nu uita sa te speli pe maini regulat si intr-un mod corect, obligatoriu inainte de fiecare masa si dupa utilizarea toaletei. In zonele publice, foloseste cu incredere dezinfectantul pentru maini ori de cate ori este nevoie. Nu iti atinge fata cu mainile neigienizate!

8. Hidrateaza-te optim!

Este esential sa mentii un nivel optim de hidratare. Daca vremea este foarte calda sau daca te expui la soare, deshidratarea creste riscul de insolatie. Bea minimum 6-8 pahare de apa in fiecare zi!

Prin urmare, cateva masuri de precautie sunt necesare pentru a te asigura ca ai o vacanta fara situatii neplacute de ordin medical.

Referinte:

1. “Tropical Disease | Britannica.” Encyclopædia Britannica, 2022, www.britannica.com/science/tropical-disease. Accessed 26 Nov. 2022.

‌2. Flayton, Leigh. “How to Stay Healthy While Traveling.” NewYork-Presbyterian, NewYork-Presbyterian, 18 Mar. 2019, healthmatters.nyp.org/how-to-stay-healthy-while-traveling/. Accessed 26 Nov. 2022.

FOTO: Shutterstock.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea